Miért csak rendszerben érdemes gondolkodni hőszigeteléskor?

Ma már a megfelelő hőszigetelés kialakítása hozzátartozik egy épület felújításához, vagy egy új családi ház felépítéséhez.

Az épületek homlokzati hőszigetelésével 25-30%-kal csökkenthető a hőveszteség, s ez nagymértékűenergia- és költségmegtakarítást jelent. A takarékoskodás az energiával egyben a környezet védelmét is jelenti. A szép homlokzat, a megfelelő hőháztartású falak minden épületre értéknövelő hatással vannak.


Ráadásul, ha egy tulajdonos eladásra, vagy bérlésre kínálja az ingatlanját, ma már el kell készíttetnie a ház energia tanúsítását.  A tanúsítás során a megfelelő hőszigetelés magasabb kategóriát eredményez az energiatakarékosságot illetően, így előnyösebb lehetőség nyílik az eladásra, bérbe adásra.

Érdemes fontolóra vennie házának homlokzati hőszigetelését, mert

  • érezhetően csökkenhetnek gázszámlái,

  • konkrétan kiszámolható mekkora összeg marad a zsebében,

  • növekszik házának értéke,

  • klimatizálásra fordított költségei is csökkenek,

  • csökken a páralecsapódás, nem kell tartania a penészes falak veszélyétől sem.

Miért érdemes rendszerben gondolkodni


Sokan gondolják azt, hogy a gyártók által kínált hőszigetelő rendszerek drágák, ehelyett inkább innen-onnan válogatják össze a rendszer elemeit, bízva abban, hogy ezek megfelelő megoldást tudnak nyújtani. Sajnos gyakran az egyedüli szempont az alacsony beszerzési ár, és amikor a kivitelezés a termék teljesítményének megfelelő ismerete nélkül történik, a megrendelőt azon veszélynek teszik ki, hogy akivitelezett rendszer nem lesz a várt hatékonyságú.

Miért a ragasztó a homlokzati hőszigetelő rendszer lelke?

A ragasztónak kell biztosítania az ún. nyíróerőkkel szembeni, és a leválási erőkkel szembeni ellenállást, szerepe ezért rendkívül fontos.

Ahhoz, hogy ezekkel az erőkkel szemben ellenálljon, abban nagy szerepe van a ragasztóban megtalálhatóműgyanta mennyiség arányának. Ez az arány határozza meg a ragasztó minőségét, megfelelő rugalmasságát, tapadását a felületekhez. Ennek az alapanyagnak a kispórolásával a ragasztó komoly értékvesztésen megy keresztül, nem fog megfelelő tapadási szilárdságot biztosítani a hőszigetelő rendszernek. A tapadás hiánya következtében a polisztirol elválik a felülettől, a hőszigetelési érték csökkeni fog, a színvakolat felszínén repedések keletkezhetnek, amely a rendszer hasztalanságához és megsemmisüléséhez is vezethet.
Éppen ezért, csak az átlagosnál jobb minőségű, az adott alkalmazásra tervezett és készült ragasztók használhatók kellő nyugalommal, mint amilyen a MAPEI termékei közül, az egykomponensű MAPETHERM Ragasztótapasz.

MAPEI MAPETHERM PS polisztirolos homlokzati hőszigetelő rendszere már számos építkezésen bizonyított, és elnyert a Kiváló Építési Termék védjegyet, és az ÉMI 100% minőségjelet is, tehát független szervezetek is igazolják kiváló minőségét. A rendszer fontos tulajdonsága, hogy tűzálló, vagyis rendelkezik független szerv által bevizsgált tűzvédelmi besorolással.

A homlokzat tervezéséhez szorosan kapcsolódik a struktúra és a homlokzati szín meghatározása. Az épület értékét növeli a magas minőségi anyagokkal kivitelezett homlokzat, mely jó páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezik, és a színtartó vakolattal igazi dísze a házunknak, amely ellenáll a környezeti hatásoknak.