Hogyan válasszunk kádat?

Azok számára, akik nem rendelkeznek elég nagy fürdőszobával, hogy elférjen benne a zuhanyzó és a kád is, valószínűleg a kád a legbiztonságosabb megoldás. Ha időről-időre forró fürdőre vágyunk és a kádban eltöltött fél órát nem tudjuk megtagadni magunktól, akkor mielőtt kiválasztjuk a kádat, fontoljuk meg, hogy a kád alapvetően befolyásolja fürdőszoba kinézetét. Igazán tetszik, amit kiválasztottunk?

Sok gyártó kínál szép kádakat, de a RAVAK olyan kádakat gyárt, amelyeknek hozzáadott értékük van. Olyan tulajdonságok szerint válasszunk kádat magunknak, amelyek a családunknak a legfontosabbak. Egy kétszemélyes sarokkád inkább nagyobb fürdőszobába, kisebb fürdőszobában viszont az aszimmetrikus kád lehet a jó választás, amely helytakarékos és kényelmesen tudunk benne fürödni és zuhanyozni is. A kisebb fürdőszobákban leginkább olyan jól átgondolt rendszer a megoldás, amelyben a kádhoz igazodik a többi kiegészítő elem.

A gyermekes családok előnyben részesítik a széles, egyenes peremű kádakat, amelyen elfér minden kozmetikum, játék és lehetővé teszi paraván felszerelését. Ha nagy rakodófelületet szeretnénk, válasszuk az Asymmetric kádat, kisebb fürdőszobába a BeHappy, Avocado és Rosa kádak közül választhatunk. A páros fürdéshez itt van a LoveStory, a Gentiana vagy a NewDay. A legnagyobb kényelmet a You szolgáltatja. A kád minőségét elsősorban a felhasznált anyagok és a megmunkálás minősége határozza meg. A Ravak az öntött akril praktikus és esztétikai minőségét kínálja. A világ legismertebb, Siemens, Cannon Shelly, Armour, Kawasaki és Geiss gyártósorain készítik kádjaikat. Ezért tudnak felelősségteljesen 10 év jótállást nyújtani kádjaikra.

1. Anyag

A piacon az anyagok széles skáláját megtaláljuk, mint például az akril, a zománcozott acél, az öntött műmárvány, a fa, kő, vagy az üveg. A fa, kő, márvány és üveg esetében az ár több tervezési kérdéstől függ. A legelterjedtebb az akril és a zománcozott acél.

Mielőtt a technológiai fejlődés során felfedezték az akril előnyeit, a zománcozott acél volt széles körben elterjedt. Még ma is tartja a pozícióját, elismert, divatos és funkcionális anyag. Előnyei a szilárdság, a merevség és a tartósság, azonban ezek kéz a kézben járnak a hátrányokkal. A zománcozott acél "zajos", törékeny anyag, a zománc könnyen leválik, rezonál és hőt von el. A fürdőkád formája sem sokoldalú, érzelmileg sem áraszt melegséget.

Ennek pont az ellenkezőjét nyújtja az akril fürdőkád. Az akril olyan anyag, melyet ha meleg vízzel töltünk fel, sokáig tartja annak hőjét. Hosszú távon tarja alakját, felülete fényes és nem porózus, puha tapintású, könnyen tisztítható, és antibakteriális tulajdonságokkal bír. Az előállítási eljárás szerint öntött és extrudált akrilt különböztetünk meg. Jelentősen jobb az öntött akril, amely mechanikailag és kémiailag nagyon ellenálló. A szükséges merevséget az akril üvegszálas vagy poliuretán megerősítő technológiával nyeri el. A RAVAK kifejlesztett egy egyedülálló erősítő módszert, mely háromrétegű poliuretán habból áll - PU Plus. Megerősítés Plus PU teszi az akril anyag hasonló a szilárdan zománcozott acél, de jobb hő- és hangszigetelő teljesítmény. A PU Plus megerősítésű kádak a legalkalmas abbak például a hidromasszázs rendszerek telepítéséhez.

2. Forma

Az akril az egyik leginkább megfizethető anyag a formailag sokoldalú és rugalmas kádak gyártásához. Így tényleg mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő kádat. Azonban ne válassza a design-t csak a design miatt! A divatos fürdőkád nem mindig kényelmes, ezért kérjük, válasszon olyan design-t, amiben van hozzáadott érték.

Alakjuk szerint az akril kádak az alábbiak szerint vannak besorolva: aszimmetrikus, sarok és téglalap alakú (szögletes). A RAVAK-nál egyedülállóak még a kádkoncepciók.

Aszimmetrikus kádak

Fő előnye a helytakarékosság, így alkalmazása, még kisebb fürdőszobákban is lehetséges. Ezek szélesebbek, lapos a fenekük, ami lehetővé teszi a zuhanyozást és belső átlójuk átlagosan 20 cm-rel hosszabb, mint egy klasszikus négyszögletes kád átlója. Meglepően nagy teret kapunk a fürdéshez és kádparavánnal kiegészítve megoldja a zuhanyozást a fürdőszoba eláztatása nélkül. Az aszimmetrikus kádak között találunk költséghatékonyabb megoldást, mint pl. az aszimmetrikusok között bestseller Rosa kád, ellenben pl. ott van az aszimmetrikus kétszemélyes luxus Lovestory II fürdőkád, amely egy ikon a kétszemélyes fürdőkádak között, mert az alakja természetesen támogatja a fürdőzők fizikai érintkezését.

Ravak asszimetrikus kád
Ravak Rosa asszimetrikus kád

Sarok fürdőkádak

Nagyobb fürdőszobákba ideálisak, több helyet foglalnak. Lehetővé teszik, hogy két személy egyszerre fürödjön kényelmesen. A kádakban egymás mellett, vagy egymással szemben ülhetünk, és kiegészíthetők kádparavánnal is. Lenyűgöző a két sarok fürdőkád, a Gentiana és a NewDay, melyek méretei 140 × 140 cm és 150 × 150 cm.

Ravak Gentiana kád
Ravak Gentiana kád

Szögletes kádak

A bevált megoldás a hagyományos négyszögletes kádak beépítése. Figyeljünk azonban arra, hogy ha mégis zuhanyozni szeretnénk a kádban, lapos-e az alja, illetve a felső pereme vízszintes és megfelelően széles-e. Az egyenes, széles peremek tárolóként funkcionálhatnak, ha nincs elég szekrényünk, polcunk a fürdőben. Ha a fürdőszoba nem kínál elég helyet a legalább 150 cm-es téglalap (vagy más) kádak részére, beépíthetünk egy mini kádat. Ez csak 120 cm hosszú, de a mélysége 40 cm, mint a klasszikus kádaké. Lehetővé teszi a fürdést is és kádparaván felszerelésével létrehozhatunk egy váratlanul nagy zuhanyzót is.

Ha kiválasztunk egy kádat, vásárlás előtt mindenképp próbáljuk ki az üzletben. Csak akkor lehetünk biztosak benne, hogy megfelelőt választunk, ha beleülünk, belefekszünk és megfelel az igényeinknek.

Forrás: ravak.hu